Jaki powinien być stół do kuchni i gdzie najlepiej go ustawić?

Gdy nadchodzi pora na wybranie stołu kuchennego pojawia się nagle wiele kwestii o których zwykle nie mamy pojęcia a które odgrywają niebagatelną rolę w wyborze idealnego mebla. Oferta w sklepach jest ogromna, stół możemy zamówić u stolarza lub projektanta. Należy wcześniej określić swoje potrzeby dotyczące wyboru wymarzonego stołu, aby się później nie rozczarować.

 

Kształt stołu ma znaczenie

 

Praktyczne są stoły w kształcie prostokąta lub kwadratu, które jeśli istnieje taki przymus można dosunąć do ściany. Wtedy nie zajmuje zbyt wiele miejsca więc pasuje nawet do małych jadalni czy też kuchni. Stoły, które nie mają kantów- są więc bezpieczniejsze, zwłaszcza dla dzieci są wygodniejsze w użytkowaniu, jednak zajmują dużo więcej miejsca. Jest tutaj mowa o stołach owalnych i okrągłych.

 

Posiadając małą kuchnię możemy zaoszczędzić miejsce zaopatrując się w mebel z rozsuwanym blatem. Jeśli nadejdzie moment gdy będziemy jedli posiłek w większym gronie wystarczy go rozłożyć. Kiedyś modne były stoły kuchenne z blatem rozsuwanym, mające pod spodem szuflady. Miało to znaczenie gdy nie posiadaliśmy w kuchni zbyt wiele miejsca i było bardzo funkcjonalne. Obecnie rzadko spotyka się stoły tego typu.

 

Rady przed wyborem stołu

 

Zanim kupimy ten mebel musimy zorientować się w kilku sprawach, dzięki temu będzie trwały i posłuży nam przez lata. Po pierwsze będzie on bardziej odporny jeśli posiada stelaż pod blatem połączony z nogami (zwykle są to sklejone wypusty). Jeszcze lepiej gdy stelaż jest skręcony za pomocą śrub, stanowi to o jeszcze większej wytrzymałości. Trzeba sprawdzić czy nie ma nóg przymocowanych bezpośrednio do blatu bo znaczyło by to, że jego nogi będą się łatwo wyłamywać.

Jeśli wybraliśmy stół rozkładany już w sklepie trzeba sprawdzić jak cały mechanizm działa, przede wszystkim czy łatwo go rozłożyć i czy zawiasy sprawnie działają. Taki stół powinien mieć kilka punktów mocowań do blatu, ponieważ zdarzają się wersje z tylko jednym mocowaniem. Jego podpórka musi być porządnie wykonana aby stół się nie kiwał.

Wysokość stołu także ma spore znaczenie, istnieją klasyczne modele których wysokość sięga 70-75 centymetrów i nieco wyższe czyli barowe o wysokości 110-120 centymetrów. Przez zakupem warto spróbować przy nim usiąść aby sprawdzić czy jego wysokość jest odpowiednia (popularnym trikiem jest próba oparcia na nim łokci, jeśli możemy go zrobić bez problemu to znaczy to, że taka wysokość jest dla nas idealna).

 

Cechy dobrego stołu

 

Blat stołu powinien mieć twardą i gładką powierzchnię, mamy wtedy gwarancję, że będzie odporny na zaplamienia, zarysowania i wilgoć a także łatwy do wyczyszczenia. Dowiedzieć się też należy czy nie zniszczy się on pod wpływem kwasów lub wysokiej temperatury. Blaty, które są dostępne w sklepach mają swoje plusy i minusy, warto więc wiedzieć jakie aby wybrać stół zgodny z naszymi oczekiwaniami.

 

Rodzaje blatów

 

Stół z blatem kamiennym jest wytrzymały i twardy, odporny na wszelkie działania zewnętrzne jednak jego cena może być szokująca, jest też bardzo ciężki.

Blat drewniany powinien być wykonany z twardego drewna, bo jeśli będzie na przykład sosnowy może zostać szybko zniszczony podczas użytkowania. Zaletą jest możliwość odnawiania go i przemalowywania na różne kolory.

Stoły laminowane są odporne na plamy, wilgoć i wysoką temperaturę (do 120 stopni Celsjusza).

Blaty wykonane z płytek ceramicznych są bardzo twarde i odporne na temperaturę jednak uważać trzeba aby nie dopuścić do uderzenia stołu, bo płytki się pokruszą.

Natomiast stół ze szkła hartowanego jest dość drogi, jednak szybko się brudzi (z drugiej strony jego umycie jest bardzo łatwe).

 

Ustawienie stołu jest także bardzo istotne a najważniejsze jest aby nie blokował dostępu z żadnej strony i mieścił krzesła wokół siebie. Oświetlenie najkorzystniejsze dla domowników to lampa zawieszona nad stołem, natomiast w ciągu dnia naturalne światło padające z okien.